Adrián Swaton vystavuje zlomok zo svojej zbierky podpisov osobností

19.04.2006 Prešov

Prešov 19. apríla (TASR) - Kolekciu 220 podpisov domácich i svetových osobností prezentuje oddnes na výstave v Prešove Adrián Swaton. Ide iba o zlomok z jeho...
Prešov 19. apríla (TASR) - Kolekciu 220 podpisov domácich i svetových osobností prezentuje oddnes na výstave v Prešove Adrián Swaton. Ide iba o zlomok z jeho zbierky, ktorú tvorí približne päť tisíc autogramov.

Podpisy známych ľudí začal zbierať ako žiak základnej školy v roku 1979. Prvú ucelenú kolekciu si vytvoril z autogramov vtedajších českých a slovenských interpretov populárnej hudby. Pred dvadsiatimi rokmi vystavoval po prvýkrát v Prešove. Odvtedy sa prezentoval ešte v Humennom, Vranove nad Topľou, Krompachoch, Žiline, Bratislave i v Prahe.
Značnú časť podpisov získal priamym oslovením politikov, umelcov, športovcov. Napísal i Gustávovi Husákovi, či Margarete Thatcherovej. Kým však od Husáka žiadnu odpoveď nedostal, zrejme vtedajšiemu prezidentovi ČSSR jeho list ani nedali, tak \"železná lady\" sa ochotne podpísala do knihy vlastných spomienok, ktorú si Swaton kúpil, poslal do Anglicka a ona mu ju podpísanú vrátila.
Vďaka členstvu v Slovenskom klube zberateľov autogramov a v podobnom klube v Česku má dosť kontaktov, takže zbiera podpisy aj výmenou. Veľmi mu pomáhajú aj aukcie cez internet. Tak získal originálny podpis Josifa Vissarionoviča Stalina. Nechýbajú mu podpisy Adolfa Hitlera, Hermana Go:ringa, Klementa Gottwalda (kúpil ho od občana z USA), Michaila Sergejeviča Gorbačova, Tonyho Blaira, Andyho Warhola, Salvatora Daliho, Pabla Picassa, Jána Pavla II. , Benedikta XVI. ešte ako kardinála Ratzingera, Matky Terezy, Marilyn Monroe, Louisa de Funésa.
Tejto záľube sa venuje prakticky denne. Aj pred dnešnou vernisážou si ešte zašiel na prešovskú poštu po zásielku, v ktorej bol podpis Gustava Eiffela, tvorcu dominanty Paríža.
Výraznejšie túži po podpisoch už len dvoch ľudí Alberta Einsteina a Thomasa Alvu Edisona. \"Treba na to veľa peňazí a ja som zberateľ bez sponzorov a cudzej pomoci, \" priznal sa terajší sociálny pracovník a zároveň živnostník.
Výstava potrvá do 19. mája a je jednou zo sprievodných akcií Prešovskej hudobnej jari.
 

Vyberte región